Неверојатна глетка: Плажа во Финска прекриена со јајца од мраз (видео)

Ледените јајца на островот Хајлуото кој се наоѓа помеѓу Финска и Шведска стана вистинска светска атракција.

Експертите велат дека тоа е предизвикано од редок процес во кој мали парчиња мраз се превртуваат од ветерот и се зголемуваат од морската вода.

Експертот за временски услови за БиБиСи, Џорџ Гудфоул, објаснува дека тие се формираат од парчиња поголема ледена кора, кои потоа се превртуваат од брановите, што ги прави округли. Тие можат да се зголемуваат кога морската вода замрзнува на нивните површини и ова помага да се бидат измазнети, па резултатот е топка од мазен мраз што потоа може да се задржи на плажата.

View this post on Instagram

A rare discovery in Finland poses the question: which came first, the ice or the egg? Risto Mattila, an amateur photographer, was hiking in Finland with his wife when they came across hundreds of balls of ice. The two were walking along Marjaniemi Beach on Hailuoto Island on Sunday when they found the “ice eggs.” One of them, he said, was as large as a football. “It was an amazing view,” he told the Guardian. “I have never seen this phenomenon before.” According to CNN, ice balls like these occur when rough water near the shore breaks a layer of slushy ice. The broken-up slush then builds up and sticks together, rolling in the waves to eventually form into a ball and freeze. Jouni Vainio, an ice specialist at the Finnish Meteorological Institute, said this typically occurs once a year, though it is rare to spot. 💨🥚 – Click the link in bio to learn more about these “ice eggs.” 📸: Risto Mattila

A post shared by GlobalNews (@globalnews) on