Спасените нишки прасиња станале вистински хит на Инстаграм

Седумте прасиња, кои станале ѕвезди на социјалните мрежи, биле пронајдени оставени на улица во Ниш. Денес тие се наоѓаат во засолништето за коњи “Старо брдо”.

“Прасињата ги видел човек, додека ловел риба на езеро и му пратил фотографија на својот пријател, кој ја проследил до пријателка. Таа ги објавила на својот профил на Фејсбук и напишала дека прасињата умираат и дека им е потребна помош. Ја замоливме да ги одведе во Ниш, на ветеринар. Таа го направи тоа и два дена беа сместени кај наша познаничка, но не можеа долго да останат таму, бидејќи тоа сепак е град”, навела за “PetFace” Јована од британската организација “Serbia’s Forgotten Paws”, која им помага на животните во Србија.

Таа наведува дека го замолиле засолништето за коњи “Старо брдо” да ги прифати, ако тие ги покријат трошоците. Со оглед на тоа дека веќе долга низа години имаат соработка, се согласиле. Досега била воспоставена соработка околу коњи и магариња.

“Прасињата се сега кај нив и планот е да се користат за едукација на луѓе и деца. Кога станува збор за едукацијата, не очекуваме луѓето да престанат да јадат свинско, но мислиме дека би било убаво децата да имаат можност да ги запознаат овие седум прасиња и да дознаат како коректно треба да се грижат за нив пред завршат на нивната чинија, ако одлучат да ги јадат”, истакнала Јована.

Од организација “Serbia’s Forgotten Paws” сметаат дека повеќето луѓе кои чуваат свињи не се грижат коректно за нив, дел бидејќи не ги интересира, а дел бидејќи не знаат како, но сметаат дека вреди да се обидат тоа да се промени.

“Децата ќе имаат можност да ги запознаат овие седум прасиња, да ги чешкаат, да си играат, а потоа тие нека одлучат дали ќе ги јадат или не. За оваа недела откако ги спасивме прасињата многу научивме и самите. Страшно се друштвени, сакаат да се галат, да се чешкаат и секако да јадат како вистински прасиња. Кога беа спасени не знаеја да пијат ни од цуцла. Моментално се тешко само околу 2 килограми и помали се од домашни мачки”, истакнува Јована.

Овие прасиња се спасени и сега уживаат во животот и популарноста на интернет, а тоа што оваа организација го нагласуваат е дека седумте прасиња никогаш нема да се најдат на трпеза.

View this post on Instagram

ALL PIG ADVICE VERY WELCOME!!! Well….where do we start? We are no Serbia’s Forgotten Paws AND Piglets!! Seven, 10 day old piglets were dumped to die, we know nothing about pigs but we couldn’t leave them…so….🤪😂 . After a man spotted a poorly piglet we went to investigate and found SEVEN. Full story on our Facebook page here: https://www.facebook.com/178350005682729/posts/1004907526360302/ . We desperately need funds to start preparing for their move on Sunday. They also need their feed and vet bills covered. The boys will be neutered as soon as the vet says its fine to do so. This is a huge learning curve for us so if any of you have pigs please feel free to send us advice. (We can all google but there is so much information out there we'd prefer first hand experience). . Please, please, please help these piglets live! Their life already started to so horrifically, they deserve a chance to live. . Click here to donate your spare change: https://www.justgiving.com/fundraising/7lilpiglets . You can also donate via PayPal to serbiasforgottenpaws@yahoo.com or by clicking here paypal.me/sfp15 – please mark 'piglets' . The first 7 donors of £50 or more get to name a piglet. New name, new beginning! We will need to arrange some bows/puppy collars for them so we can tell them apart until we get to know them! 🐷🐷🐷 @estherthewonderpig @joythesheep #rescuepig #pig #piglet #pigsofinstagram #piglets #piggy #adoptdontshop #animalrescue #help

A post shared by Serbia's Forgotten Paws (@serbias_forgotten_paws) on