Ставете лук под перница, многу ќе ви помогне!

Со векови лукот се смета за чудесен лек кој помага во борба против многу болести.

Чешнињата лук се основна состојка во многу народни лекови.

И медицината го користи лукот и не ги потенцира неговите лековити својства. Лукот содржи калиум, магнезиум, натриум и алицин – состојка која го штити телото од вируси и спречува ширење на инфекции.

Доколку не сте љубител на аромата на лук, не мора да го консумирате, доволно е да го ставите под перницата пред да заминете на спиење.

Неговиот мирис ќе ги прочисти вашите синуси и ќе ви помогне да се ослободите од настинката.

Оние кои спијат со лук под перница никогаш не патат од несоница и секогаш се будат во добро расположение бидејќи тој има смирувачко дејство врз нервниот систем и брзо ослободува од умор и напнатост.

Лукот го намалува холестеролот во крвта и го забавува развојот на карцином, спречувајќи мутација на клетките.

За време на епидемија на грип и други вообичаени болести, ставете си едно чешне лук под перницата и заштитете се навреме.