Тајната на совршените велигденски јајца не лежи во бојата туку во адекватното варење.
Јајцата може да бидат и небојадисани, ако се сварени така да бидат цврсти, тогаш ќе ги победат и најсилните јајца на противниците.
Меѓутоа проблемот е во тоа што тешко треба да се одреди колку точно време треба да се свари јајце, а на крај да не биде ниту ровко ниту испукано од претераното варење. Овој процес е незоден бидејќи може да видите кое јајце е сварено дури откако ќе го скршите.
Затоа придржувајте се на следните чекори и вашите велигденски јајца ќе бидат цврсти како камен.
– Јајцата ставете ги во длабоко тенџере, па дури тогаш сипете ја водата.
– Водата треба во целост да ги покрие јајцата.
– Додајте една лажица сол во водата.
– Покријте го тенџерето и оставете го на оган да се згрее.
– Проверете кога водата ќе зоврие, оставете ги јајцата да се варат барем пет минути.
-Потоа тргнете го тенџерето од оган, не го тргајте капакот и оставете ги јајцата да отстојат уште 20 минути.
– Дури потоа извадете ги, измијте ги, избришете ги и јајцата се подготвени за бојадисување.
– Бојадисаните јајца најдобро е да ги оставите да отстојат во фрижидер пред да се кршите, за да се стврдне белката.