СОСТОЈКИ:
1 главица кисела зелка
500 гр мелено месо
1 главица кромид
1/2 страк праз
4 чешниња лук
ориз
100 гр сланина
2 лажички пипер
сол
бибер
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Ситно исечканиот кромид, лук и празот пропржете ги на загреано масло, па додедете ја сланината, месото и оризот.
Додајте зачини и добро измешајте.
Листовите кисела зелка измијте ги со вода, а потоа на средина на лист ставете фил и свиткајте од коренот кон врвот.
Со остатокот од листовите обложете го тенџерето во кое ќе ги готвите сармите. Наредете свитканни сарми и прекријте ги со листови зелка.
Садот во кој ќе готвите налијте го со вода додека не ги прекрие сармите.
Гответе на слаб оган најмалку еден час.
Добар апетит!