Ајварот е незаменлив дел од зимницата и зимата и омилен во многу домови. Зошто ајварот не излегол добро?
Десет големи грешки што многумина ги прават! Погледнете за што станува збор!
На некои им одговара лут, на други благ, некои со модри патлиџани, но сигурно гурманите не можат да му одолеат на ајварот.
Сепак, за време на подготовката, многу домаќинки прават одредени грешки што му го расипуваат вкусот.
Погрешна математика
За добар ајвар, но и за остатокот од зимата, добрата храна е клучна, но и вистинската големина. Кога станува збор за зеленчукот, ако не го правите само од пиперки, килограм модар патлиџан треба да оди на три килограми пиперки.
Избирате слаби пиперки
Кога купувате пиперки, замолете го продавачот да ви ги исече пиперките за да бидете сигурни во дебелината на овој зеленчук, бидејќи квалитетот зависи од тоа.
Исто така, би било препорачливо да го пробате. Добрата пиперка е зрела и густа.
Не ги печете пиперките, туку ги варите.
Највкусниот ајвар има фина арома што не можете да ја добиете со варење на пиперките. Најдобар избор е печењето, а се препорачува оној на природно дрво или јаглен.
Печете премногу кратко
Пиперките и модрите патлиџани треба добро да се измијат и да се стават на оган со повремено вртење. Кога лушпата почнува да се одделува, тогаш црвената пиперка е печена. Не е доволно само да се затемни, но внимавајте зеленчукот да не изгори.
Не ги цедите доволно пиперките
Ставете ги излупените пиперки во цедалка да се цедат преку ноќ, најмалку 12 часа.
Исто така, модриот патлиџан се лупи и се цеди. Ајварот ќе има подобар вкус, а времето за готвење ќе го намалите за половина.
Нетрпеливо мешате
За кремаст ајвар кој совршено ќе се мачка на лебот, потребно е трпеливо мешање.
Оставате семки
Многу домаќинки додаваат феферони во ајварот, но ако не сакате лут ајвар, исчистете ги добро семките. Исто така, модрите патлиџани и пиперките треба да се чистат од семиња.
Премногу сол
Солта се додава постепено, а пред секое пробување потребно е да се излади малку ајварот во чинија. Ако пробате топол ајвар, нема да го почувствувате вкусот.
Валкани рабови
За да ви трае зимницата подолго, не заборавајте прво да ги стерилизирате теглите. Но, со еден трик, нема да мора да се грижите. Оред да ги затворите со капак, избришете ги рабовите на теглата со алкохолен оцет.
Постепено ладење
Теглите затворете ги со стерилизирани оригинални капаци и ставете ги во загреана рерна на 100 степени целзиусови од еден час до час и половина. Исклучете ја рерната и оставете ја да се оладат во неа. Чувајте ги на темно и ладно место.