Во неодамнешно истражување, околу триесетина жени на возраст од 40 години, биле замолени да одговорат дали со себе носат пакетче на мастики.
Дваесетиседум од триесет, не само што извадиле, туку и одговориле зошто токму брендот кој што го купиле, го сметаат за најдобар.
И покрај тоа што ваквата демографија не е репрезентативна кај сите жени, 90% од нив џвакаат мастика на дневна основа, некои конзумираат повеќе од една дневно.
Но, колкумина ги прочитале состојките на самите пакетчиња?
Голем дел од овие комерцијални производи се направени од најпознатите токсични супстанци кои може да предизвикаат едни од најтешките болести на планетата.
Еве листа од најчестите состојки во најпопларните мастики во маркетите
Состојка 1: „Gum Base“
Замислете некој да ви се приближи и да ви рече дали би сакале да џвакате накаква гума или пластика? Најверојатно учтиво ќе го одбиете, или пак ќе го пријавите, доколку се работи за доктор или психолог.
„Gum Base“ е мешавина на еластомери, пластификатори, полнила и смола, а некои од останатите состојки се мешавина од поливинил ацетат, која уште се нарекува и „столар лепак“ или „бел лепак“. Парафински восок е уште една состојка која се наоѓа во мастиките за џвакање. Дали џвакањето на пластика, нафта и гума е безбедно? Кога џвакате овие супстанци се лачат во устата и телото.
Состојка 2: Аспартам
Контроверзонста околу оваа супстанца е широко распостранета. Таа е една од најпознатите токсични супстанци кои ги конзумираме преку џвакањето.
Аспартамот е поврзан со сите големи мозочни болести, вклучувајќи ја и Алцхајмеровата болест. Таа исто така се смета за примарен соработник на многу други болести како дијабетисот, мултиплекс, склероза, астма, дебелината и многу други.
Се наоѓа во голем дел од денешните прехранбени производи на пазарот. На долг рок всушност придонесува во дебелеењето, поради неговата екстремна киселост.
Состојка 3: Хидрогенизирано кокосово масло и скроб
Хидрогенизацијата е хемиски процес, кој додава водород, низ двојно врзан јаглерод. Ова е направено за да се зголеми рокот на траење на производот, претворајќи ја нафтата во пластична супстанца. Овој процес исто така создава транс масти, кои се знае дека се многу штетни за здравјето.
Состојка 4: Бои (титаниум диоксид)
Титаниум диоксидот е наночестичка што е честа појава во сончањето и кај многу здраствени производи, а ја има и во синтетичките додатоци во исхраната. Новите докази водат во правец дека оваа супстанца е канцерогена што може да предизвика рак. Луѓето паѓаат на работи во бои. Но, вештачката храна во боја, е направена од нафта и е опасна по здравјето. Голем број на луѓе имаат екстремни алергии поради овие супстанци, што придонеле до нарушување на здравјето и голем број на болести.
Состојка5: Сорбитол, ксилитол, манитол
Овие алкохолни шеќери се првично направени од шеќер, но се менуваат толку многу што се сметаат како еден вид на бесплатен шеќер. Општото правило дека природата се менува за да направи подобар производ, е исклучен во овој случај.
Некои одат дотаму што велат дека овие производи се далеку полоши од шеќерот и можат да го стимулираат зголемувањето на телесната тежина. Други несакани ефекти може да вклуат болки во стомакот и дијареа.
Гумата за џвакање и варењето
Секој пат кога ќе џвакате мастика, вашиот мозок е прелажан дека всушност јадете некаква храна. Тој испраќа сигнали до вашиот желудник, панкреас и другите органи вклучени во варењето. Плунковните жлезди и панкреасот почнуваат со емисии на ензими, кои се неопходни да се вари храната и апсорбираат хранливите материи од храната. Со текот на времето се осиромашуваат ензимите и овој процес може да се забави. Доколку сте го нарушиле темпото на правилна исхрана, со текот на времето можно е да се разболете, поради тоа што на телото му се потребни хранливи материи за обнова и за да напредува.
Одлична алтернатива за свеж здив
Одлична алтернатива за свеж здив покрај гумата за џвакање, е да носите со себе мало шишенце со органска храна со масло од ментол и секогаш кога ќе сакате свеж здив, само капнете една капка во вашата уста и ќе го добиете истиот ефект.
Можете да најдете голем број на прехранбени продукти од кои можете да добиете свеж здив. Нема ништо природно во гумите за џвакање. Нека не ве залажува одличниот маркетинг.
Секоја од горенаведените состојки води кон влошување на вашата здраствена состојба. Дали е ова вистинскиот ризик за свеж здив?
Во иднина би можеле да бидеме сведоци на тоа дека гумите за џвакање би можеле да бидат предизвикувачи на болести, како што денеска тоа го прават цигарите.