Сите уживаме во вкусот и мирисот на диња, и не сме ни свесни за тоа колку е лековита. Има малку калории, затоа се препорачува на сите луѓе кои се обидуваат да изгубат на тежина, освежувачки е и полн со витамини и други важни состојки неопходни за организмот, го запира растот на клетките на ракот и лечи дијабетес.
Содржи околу 88% вода и само 11% шеќер, па затоа се препорачува да се користи неколку пати во текот на денот. Витаминот А од дињата е од суштинско значење за добар вид и тен, а исто така содржи витамин Ц. Овие два антиоксиданти го штитат организмот од кардиоваскуларни заболувања и стареење.
Некои нови истражувања тврдат дека бета-каротин од дињата помага во борбата против ракот на белите дробови, но и карцином на грлич на матката, желудникот и орални болести. Растителните влакна имаат корисен ефект врз чистењето на телото од штетни радикали и се одлична помош при надуеност.
Дињата содржи хранливи материи важни за здравјето на очите, бета-каротин (од кој се ослободува витамин А), витамин Ц, лутеин и зеаксантин. Бидејќи бројни студии укажале дека недостаток на витамин А и Ц може да доведе до глауком и макуларна дегенерација, па дури и слепило, дињата е одличен избор за спречување или забавување на развојот на овие нарушувања.
Дињата содржи влакна, калиум, витамин Ц и холин, кои го подобруваат здравјето на срцето. Го регулира холестеролот и крвниот притисок.
Внесувањето на калиум е исто така поврзано со намален ризик од капки и губење на мускулна маса. Овој минерал го спречува и формирањето на камења во бубрезите.
Дињата е добар избор за оние со чувствителен стомак, бидејќи содржи ензими и не ја троши енергијата на организмот на варење храна. Поради изобилството на растителни влакна и вода, го спречува запекот и помага во регулирањето на варењето, здравјето на дигестивниот тракт и ги исфрла токсините од цревата.