Лутите црвени пиперки се широко користени и при готвење и за подготовка на лековити и козметички препарати, мешавини и тинктури. Може да се користи и во форма на прав.
Експертите од медицинскиот колеџ Ларнер на Универзитетот во Вермонт ги потврдија уникатните својства на лутите пиперки.
Особено, нивното јадење е поврзано со 13% намалување на вкупната смртност (главно кај срцеви заболувања или мозочен удар). Експертите имаа податоци за повеќе од 16 000 Американци чие здравје и исхрана ги проучувале повеќе од 20 години.
Механизмот преку кој пиперките можат да го продолжат животот сè уште не е целосно проучен. Но, главните лековити својства на производот, сметаат истражувачите, се поврзани со капсаицинот, супстанца што гори се наоѓа во чили. Неговата пикантност се одредува со тоа. Чили пиперката е единствена со својата супер висока содржина на витамин Ц – има дури и повеќе од агрумите. Пиперката содржи есенцијални масла, витамини Б1, Б2, Ц, П, сулфур, натриум, фосфор, калциум, железо, силициум, хлор, калиум, каротин, шеќер, азотни материи, ликопен.
Американски истражувачи идентификуваа неколку причини за вклучување лута пиперка во исхраната. Според нив, тоа е добро за срцето, ја ублажува болката и го намалува воспалението, има антибактериски својства, ги уништува клетките на ракот и го намалува шеќерот во крвта. Исто така, помага при согорување на вишокот маснотии. Се полни со енергија, дава физичка издржливост. Помага при слабеење бидејќи го подобрува метаболизмот. Го намалува крвниот притисок. Исто така, се верува дека има ефект како афродизијак.
Употребата на црвена пиперка помага да се зголеми имунитетот и да се активира панкреасот. Се бори против респираторни заболувања: лечи настинки и го олеснува ринитисот. Пиперката ја разредува крвта, му помага на телото подобро да ја апсорбира храната и спречува кардиоваскуларни болести и карцином.
Се користи како компонента на лековити мешавини и тинктури за нормализирање на локалниот проток на крв, борба против болести на зглобовите, гихт и ревматизам и олеснување на воспалението. Козметиката што содржи лута црвена пиперка има подмладителен ефект и спречува предвремена ќелавост.
Лута пиперка не треба да се зема на празен стомак. Препорачливо е да се исклучи од исхраната ако страдате од болести на гастроинтестиналниот тракт. Ова се должи на фактот дека пиперката ги иритира мукозните мембрани. Од истата причина потребно е да се избегне црвена пиперка во очите, откако ќе се готви овој зеленчук треба добро да ги измиете рацете.
Ако нема контраиндикации, можете да го користите на следниов начин:
Да се намали холестеролот, што е причина за срцеви проблеми
Измешајте половина лажичка лут црвен пипер во прав во 1 чаша топла вода, додадете две лажици јаболков оцет и една лажица мед и пијте двапати на ден.
За ублажување на болката во мускулите и зглобовите
Можете да направите домашна маст против болка. Измешајте лажичка црн пипер со 2 до 3 лажици загреано маслиново масло или кокосово масло. Нанесете на погодените области, почекајте 20 минути и исплакнете. Нанесете додека не исчезне болката.
За болки во грлото
Измешајте ½ лажичка лута црвена пиперка во прав во 1 чаша топла вода. Гаргара со оваа мешавина 3 до 4 пати на ден додека не се смири болката во грлото. Не важи за мали деца.
Помага во лекување на настинки
Чили-пиперката има анти-грип ефект и овозможува брзо олеснување од настинка. Измешајте ¼ лажичка лута црвена пиперка во прав и мелен ѓумбир со 1 лажица мед и јаболков оцет. Во смесата додадете чаша топла вода и пијте двапати на ден.