Зелена погача

Состојки:

Тесто:

600 гр брашно
3 лажички масло
Сол по желба
2 лажици квасец
200 мл млеко
100 мл вода

Фил:

Спанаќ
Младо сирење
Сол
Масло

Премачкување:

1 жолчка
1 лажица масло

Подготовка:

Замесете го тестото. Покријте го и оставете го да нарасне. Премесете го уште еднаш и повторно оставете да нарасне.

зелена погача1
Премесете и поделете го тестото на два дела па фино обликувајте го.

зелена погача2

Оставете го тестото и подгответе го филот.

Измијте го спанаќот и исечкајте го. Додадете го сирењето, малу сол и маслото па измешајте.

зелена погача3
Размесете го тестото колку големината на плехот во кој ќе ја печете питата.

зелена погача4
Префрлете го тестото во намрсениот плех за печење па преку него нанесете го филот. (филот можете да го ставите на средина а околу рабовите да распоредите само еден дел . Делот помеѓу оставете го празен )

зелена погача5 зелена погача6

 

Развлечете го вториот дел од тестото и покријте го со филот. Доколку филот сте го распоредиле во средината, кога ќе го прекриете тестото со второто тесто, на средината ставете сад.

зелена погача7
Стиснете ги врвовите да не излегува филот и засечете со нож, па секој отсечен дел свтрете го нагоре.

Премачкајте со изматената жолчка и маслото и ставете го да се пече.

зелена погача8
Откако е испечена погачата премачкајте ја со путер и покријте ја со влажна крпа.

зелена погача